IZJAVA O ZASEBNOSTI - PIŠKOTKI
 • Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih telefonih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da se z novo zakonodajo (ZEKom-1) spreminja način obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo. Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do medmrežja, da bi lahko prepoznavala posamezne naprave, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu.

  Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki so ključnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove prednostne izbire in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa učinkovitejše in prijaznejše. Piškotki pa so lahko uporabljeni tudi za sledenje uporabniku in oglaševalske namene, kar pa želi zakonodajalec z novelo zakona ZEKom-1 preprečiti.

  Podrobnejše informacije o piškotkih so na voljo v priročniku informacijske pooblaščenke.

  Piškotki na naši spletni strani

  Na tej spletni strani uporabljamo naslednje piškotke:

 • Piškotki za boljše delovanje spletne strani

  Med te piškotke spadajo piškotki, ki uporabniku omogočajo prilagajanje spletnih strani, na primer premeščanje blokov z vsebinami, podporo prenosu avdia/videa ipd.

 • Piškotek, namenjen analitiki in sodelovanju v raziskavi MOSS (merjenje obiskanosti spletnih strani)

  Piškotek se uporablja za izdelavo analiz obiskanosti, ki so na voljo izključno nam, in za posredovanje obdelanih podatkov za analizo MOSS.

  Spletna stran ne uporablja t. i. “invazivnih” piškotkov, tj. piškotkov, ki bi se uporabljali za zbiranje (in posredovanje) podrobnih podatkov o uporabnikih, oglaševanje, trženje ali v druge namene, ki bi pomenili poseg v zasebnost uporabnikov.

 • Onemogočenje piškotkov

  Uporabniki se lahko samostojno odločite, ali želite omogočiti uporabo piškotkov. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Informacije o nastavitvah za piškotke (za različne spletne brskalnike) so na voljo na spodnjih povezavah:

  Chrome
  Firefox
  Internet Explorer 9
  Internet Explorer 7 in 8
  Opera (stran v angleškem jeziku)
  Safari (stran v angleškem jeziku)

  Če piškotke izključite, bodo nekatere možnosti spletne strani onemogočene.